De magische transformatie van vaste naar mobiele palletopslag

  • De magische transformatie van vaste naar mobiele palletopslag

De magische transformatie van vaste naar mobiele palletopslag

Wat doe je als bedrijf indien je extra opslagcapaciteit nodig hebt? Verhuizen naar een groter gebouw is een optie, uitbreiden van het bestaande magazijn kan ook. Of je kiest voor een mobiele palletopslag. Dexion bewees het bij Garden Trade International.

Garden Trade International, groothandel in tuinmateriaal, groeide uit haar voegen. Extra opslagcapaciteit nodig. Dus schreef het bedrijf Dexion aan. Samen kozen ze voor een creatieve opslagoplossing. Van een vaste palletopslag naar een mobiele.


Toekomstgericht denken

Stel je bedrijf blijft maar groeien. Het eerste magazijn blijkt al snel niet groot genoeg meer. Je bouwt een nieuwe opslagplaats met een dubbele oppervlakte en laat al het kantoorpersoneel verhuizen. Maar door de snel evoluerende markt hunkert je firma enkele jaren later opnieuw naar meer opslagcapaciteit. Garden Trade International maakte het mee. Dexion, producent en leverancier van magazijnoplossingen, zocht een gepast, toekomstgericht antwoord. Guido De Cock: “Tijdens de bouw van het nieuw magazijn brachten we al rails aan voor een mobiel palletsysteem. We plaatsten in tussentijd standaard palletstellingen met genoeg opslagcapaciteit. Alles stond klaar om over te schakelen naar het mobiel systeem.”


Een verdubbelde, mobiele opslag

De opening van nieuwe Europese markten duwde Garden Trade International uiteindelijk richting meer opslag. “We keerden terug naar het bedrijf en wisselden de vaste palletstellingen in voor het mobiel systeem”, weet Guido. Het uitgebreide voorbereidingswerk wierp zijn vruchten af. Dexion vormde in drie fasen de oude stelling om of voegde nieuwe stellingen toe. De overschakeling verliep vlot: het dagdagelijkse werk in Garden Trade International ging tijdens de installatie gewoon door. De transformatie zorgde uiteindelijk voor een verdubbeling van de opslagcapaciteit. Zonder een nieuwe opslagplaats te bouwen of de bestaande opslagruimte uit te breiden.


MOVO mobiele wagens

Dexion leverde en installeerde in totaal drie rijen met MOVO mobiele palletstellingen. Klaar om ongeveer 5.000 pallets met goederen te ontvangen. De gangpaden tussen de rijen zijn tot 27 meter lang. “Veiligheid is belangrijk bij dit soort systemen: aan het uiteinde van de paden is een gangpad met toegang tot nooduitgangen. Wanneer het brandalarm luidt, openen de stellingen zich in-line en geven toegang tot de nooduitgangen.” De door het WMS (Warehouse Management System) gestuurde snelle picking-systeem is geïntegreerd. Guido: “Je bestuurt deze mobiele palletstellingen op afstand. De MOVO kan zowel vanuit de vorkheftruck zelf als vanuit het WMS bediend worden. Het volgende gangpad gaat bijvoorbeeld open na het afhalen van een pallet.”

Tekst: Niels Willaert, Arne Vansteenkiste – Archicomm

View Garden Trade Case Study