Skip to main content

4 Tips voor koel en vries palletopslag

Als u een koelmagazijn bezit, zult u de kosten verbonden aan het bouwen van de faciliteit, maar ook die om deze op een constante lage temperatuur te houden, maar al te goed kennen.

De energiefactuur voor dit type magazijn kan een grote uitgave zijn voor elke organisatie. Daarom is het logisch dat uw bedrijf een zo klein mogelijk koelmagazijn heeft om aan uw behoeften te voldoen en de opslagcapaciteit binnenin te maximaliseren

Optimalisatie is de sleutel, anders spendeert u uw geld om uw magazijn koel te houden zonder optimaal gebruik te maken van de ruimte.

Daarom is het belangrijk het juiste type magazijnstellingen te selecteren die het beste bij uw opslageisen past. Dexion heeft professionele engineers die dit voor u kunnen uitzoeken.
Hieronder 4 magazijnoplossingen die tot de mogelijkheden behoren.

Optie 1 – Verrijdbare palletstellingen (MOVO)

Verrijdbare palletstellingen in vriescellenVerrijdbare palletstellingen (MOVO) zijn een uitstekende keuze voor uw koel en/of vries opslag. Het biedt een enorm hoge opslagdensiteit omdat het aantal nodige gangpaden worden gereduceerd.

Een verrijdbaar palletsysteem zijn palletstellingen die door middel van mobiele wagens heen en weer kunnen gereden worden. Hierdoor kun je gangpaden creëren precies waar je ze nodig hebt.

Verrijdbare palletstellingen worden handmatig of elektronisch bediend, zo opent of sluit u naar believen de nodige gangpaden. Een heftruck kan hierdoor snel, makkelijk en veilig naar de juiste palletplaats.

Dit is een populaire optie voor koel- en vries opslag, vooral wanneer een grote hoeveelheid aan producten moet worden opgeslagen.

Optie 2 - Pallet Shuttlesysteem

Pallet Shuttlesysteem in koel- en vrieshuizenHet Pallet Shuttlesysteem is een volgende optie voor uw koel of vriesopslag en is meteen een perfecte semi- automatische oplossing.

Net als de verrijdbare palletstellingen zorgt een Shuttlesysteem ervoor dat u zo efficiënt mogelijk omgaat met uw opslagcapaciteit. Het is vooral een ideaal opslagsysteem als u een klein(er) assortiment heeft maar deze in grote hoeveelheden opslaat.

De batterij-aangedreven Pallet Shuttle vervoert pallets in de magazijnstelling. Dit systeem kan zowel enkelzijdig (LIFO) als dubbelzijdig (FIFO) gebruikt worden. Met dit systeem worden de nodige heftruckbewegingen tot een minimum herleidt, wat in de praktijk een grote tijdswinst, meer efficiëntie en minder schades betekent.

Optie 3 - Pushback stellingen

Pushback stellingen met rollen in koelcellen en vrieshuizenVoor producten in uw gekoeld magazijn die u volgens het LiFo (Last in, First out) principe opslaat kunt u het beste kiezen voor een Pushback stelling.

In een Pushback stelling worden pallets achter elkaar opgeslagen en door middel van rollenbanen of carts naar voren gebracht. Zodra de voorste pallet uit de stelling wordt gehaald rollen de andere pallets door eenvoudige zwaartekracht naar voren. Er is slechts één toegang zijde nodig om de pallets in en uit te slaan. Ook hoeft men niet de stelling in te rijden met een vorkheftruck waardoor weinig tot geen aanrijdschade ontstaat. Pallets kunnen op verschillende manieren en richtingen worden opgeslagen bij dit type opslag.

Pushback stellingen kunnen uitstekend functioneren in een koude omgeving, en zijn geschikt voor bulk opslag maar ook voor producten met een korte omloopsnelheid.

Optie 4 – Inrijstellingen (Drive-in, Deepstore)

Inrijstellingen in koelhuizen en vriescellenInrijstellingen zijn een meer traditionele aanpak voor koel- en vries magazijnen. Vaak toegepast waar vorkheftrucks frequent toegang nodig hebben tot pallets, terwijl het toch ook een relatief hoge opslagdichtheid biedt.

Bij inrijstellingen worden de pallets in de diepte, dus achter elkaar, geplaatst. Dan bestaat de keuze om de stelling toegankelijk te maken aan hetzij 1 zijde (Drive-In) of 2 zijden (Drive-Through). Bij deze laatste kan de heftruckchauffeur kiezen waar pallets worden afgezet of weggenomen. Dit systeem komt het best tot zijn recht bij grotere partijen van hetzelfde type product.

Deze magazijninstallatie vertegenwoordigt een lagere investering, maar voldoet mogelijk niet aan de criteria voor optimale opslag. Als u een hoge voorraadrotatie heeft of als toegang tot individuele pallets vereist is, dan zijn Drive-In / Drive-Through stellingen niet de beste oplossing.

Er bestaat ook een groter risico op aanrijdschade door heftrucks, daar zij telkens de installatie moeten inrijden. De kosten voor herstellingen en vervangingen moeten dan eventueel mee opgenomen worden in het investeringsbudget. Ook de tijd die verloren gaat met het in en uit manoeuvreren van de installatie is een factor die moet overwogen worden.

Zoals u ziet zijn er meerdere magazijn oplossingen voor uw koel of vriescel. Welke het beste bij u past ligt geheel aan het soort en de hoeveelheid van uw producten, maar evenveel aan de beschikbare ruimte.

Mocht u meer advies willen omtrent welk soort magazijnopslag het beste bij uw bedrijf past, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws