Skip to main content

Men zegt: “Noodzaak is de moeder van alle innovatie”. Een absolute waarheid als het gaat om het ontstaan van Dexion, geesteskind van de 50-jarige Grieks-Australische Demetrius Comino.

Overname & Groei

Dexion is een prominent lid van de Gonvarri Material Handling, een familie merknamen welke zijn oorsprong teruggaat tot 1856.

In januari 2018, voltooide Gonvarri Industries de overname van de Constructor Group A/S.

GMH zal verder blijven handelen onder de welgekende namen Dexion, Kasten en Constructor doorheen Europa en wereldwijd.

De merken binnen de groep:

Dexion: gevormd in Londen, VK in 1937 door de 50-jarige Grieks-Australische Demetrius Comino. Comino ontwikkelde het ‘Dexion Slotted-Angle’ in 1947, welke de wereld liet kennismaken met aanpasbare opslag en welke het pad zou vrijmaken voor Dexions speciaal ontwikkelde palletrekken en rekkensystemen. Het werd deel van de groep in 1999.

Kasten: opgestart in 1886 door Hjalmar Henrik Kasten met een metaalbewerkingsbedrijf in Helsinki, Finland. Ze vervaardigden hun eerste rekken in 1951 en zijn vandaag marktleider in Finland.

Constructor: Oorspronkelijk onstaan als Høvik Verk in 1856, een glasverwerkend bedrijf in Høvik, Noorwegen – en deel van Christiania Glasmagasinas. Tussen 1970 - 2000, door versmeltingen en overnames van Høvik Stål, Electrolux Constructor, Kasten, Krammer & Zeuten, ETH en MTH, groeide het uit tot Scandinavië ‘s toonaangevend bedrijf binnen de opslag, archief en logistieke oplossingen. De naam Constructor werd aangenomen in de late jaren 1980.

Stålteknik: Gonvarri Stålteknik AB heeft zijn naaste oorsprong in Canrena System AB. Het bedrijf is actief sinds de jaren '80 en is in de loop der tijd uitgebreid door actieve productontwikkeling en bedrijfsfusies met onder andere het voormalige Stålteknik in Fellingsbro.

Gonvarri Stålteknik AB zijn experts in een selectie van producten en maatwerk magazijnoplossingen, zoals Pull-Out Units, Draagarmstellingen en vloerconstructies. De producten zijn voornamelijk te vinden bij retailers in Scandinavië, maar we zijn ook vertegenwoordigd in Duitsland en Frankrijk. De verkoop geschiedt aan partners en resellers (B2B).

Kredit is een bekend merk in de Europese material handling industrie en daarbuiten, als een van de belangrijkste spelers binnen het verrijdbare palletstellingen segment. Het bedrijf is in 1991 opgericht door Petr Ševčík en heeft zijn hoofdkantoor in Tsjechië, waar hun hele productlijn wordt ontwikkeld en geproduceerd.

Eind 2019 kondigt Gonvarri Material Handling een overeenkomst aan voor de overname van 100% van de aandelen van Kredit.

Dexions gewaagde oprichting

Dexion (Oud Grieks voor ‘Juist’) werd oorspronkelijk gevormd door Comino’s honger naar efficiëntie binnen zijn drukkerij. Namelijk de nood aan snel en eenvoudig aanpasbare opslagrekken voor zijn papierwaren, die bovendien konden ontmanteld en hergebruikt worden.

Comino's vastberadenheid en doorzetting waren de moeite waard. Tegen 1947 had hij het ‘Dexion Slotted-Angle’ ontwikkeld, een framemateriaal, sterker dan hout, en dat kon opgeslagen worden op een fractie van de plaats die nodig was voor houten balken.

Het eerste aanpasbaar opslagsysteem had het daglicht gezien, en maakte het pad vrij voor Dexions speciaal ontwikkelde palletrek- en legbordreksystemen.

Dexion werd snel de maatstaf voor innovatie met een reeks uitstekende oplossingen:

 • 1956 Slotted-Angle gebruikt om het Olympisch Stadion te bouwen
 • 1957 1e Mobiele Palletrek installatie
 • 1963 ‘Dexiongrad’ gebouwd om de slachtoffers van de aardbeving in Joegoslavië te helpen
 • 1970 Start productie stalen legbordrekken
 • 1980 1e Paternoster machine geïnstalleerd
 • 1999 Dexion overgenomen door Constructor Group en lancering van P90 palletreksysteem
 • 2000 Hi280 legbordrekkensysteem gelanceerd
 • 2003 1e Tornado automatische opslagmachine geïnstalleerd
 • 2011 Start productie Draagarmstellingen
 • 2014 P90+ systeem gelanceerd
 • Testlaboratorium 2016 - interne kwaliteitscontrole
 • 2018 (januari) Dexion wordt overgenomen door Gonvarri Industries
 • 2018 (april) Automatiseringsmarkt - belangrijke leverancier van oplossingen voor kraanmagazijnen en miniloads
 • 2019 Grote investeringen in productie-eenheden
 • 2020 Grootvakstellingen 3 (LS3) en volledige magazijnautomatisering
 • 2021 Nieuwe draagarmstelling voor middelzwaar gebruik

Het is een bewijs van het succes van deze pioniers dat deze systemen vandaag de dag nog steeds zo in trek zijn.