Skip to main content

Palletten: alles wat u moet weten - en meer!

Als het gaat om palletten of pallets, is er meer variëteit dan op het eerste gezicht lijkt. Kijk hieronder even mee en u zult een groot aantal termen en een hele reeks maten vinden. Bij palletten is het zeker geen “one size fits all”-verhaal.

PalletsHier is onze pallets gids, waarvan we hopen dat deze u helpt een geïnformeerde beslissing te nemen over welke pallets of palletten het meest geschikt zijn voor uw producten.

Standaard pallets

In werkelijkheid bestaat er niet zoiets als een ‘standaard’ pallet. De ‘standaard’ van een regio komt niet overeen met die van een andere. Als u dus om standaardpallets vraagt, moet u weten wat de ‘standaard’ is voor uw regio.

UK Standaard pallets

In het Verenigd Koninkrijk meten standaardpallets 1.200 mm x 1.000 mm. De UK standaard omvat:

  • UK Standaard Grade 1 (ook bekend als Grade A), met een gewicht tot ongeveer 1 ton.
  • UK Standaard Grade 2 (of Grade B), die tot ongeveer 750kg kan dragen.
  • UK Standaard Grade 3 (ook wel Grade C of Lightweight genoemd), die tussen 200kg en 500kg kan dragen.

Er zijn ook verschillende voorwaarden die in de UK op verschillende soorten pallets worden toegepast. Waaronder:

  • Op perimeter gebaseerde pallets, waarbij de pallets grote blokken hebben en de bovenste legborden dicht bij elkaar liggen. Perimeter-gebaseerde pallets zijn het meest geschikt als ze in palletstellingen moeten worden opgeslagen, omdat de basis gelijkligt met het oppervlak waarop deze staat.
  • Driebenige pallets, waarbij de pallet geen extra planken op de bodem heeft, alleen de drie poten voor ondersteuning.
  • Op conversie gebaseerde pallets - ook wel verhoogde pallets genoemd - driebenig met extra planken aan de bodem voor stabiliteit. Dit zijn geen echte perimeter-gebaseerde pallets omdat ze niet vlak aan de oppervlakte liggen.
  • Winger pallets, waar de bovenste planken over de blokken hangen, om krimpverpakking mogelijk te maken.

Europese standaardpalletten

Deze verschillen in grootte van de UK-norm. Hier zijn ze 1.200 mm x 800 mm, dus iets kleiner in breedte. Net als in de UK zijn er een aantal opties beschikbaar:

  • Gestempelde euro, waarbij de pallets zwaar belast zijn en de EUR-stempel dragen. Alle pallets of palletten met de EUR-stempel zijn identiek.
  • Ongestempelde euro, ook bekend als niet-gelicentieerde euro. Deze meten ook 1.200 mm x 800 mm, maar zullen niet identiek zijn qua specificaties en hun draagvermogen zal ook variëren.
  • Half-Euro, ook bekend als de Düsseldorf (een echte Düsseldorf heeft metalen poten in plaats van houten blokken). Deze pallet meet 800 mm x 600 mm en is exact de helft van een europallet.

Global Standaard pallets of palletten

Wereldwijd zijn er zes palletformaten beschikbaar die het ISO-certificaat dragen. Als uw goederen de hele wereld over moeten worden verzonden, kan het lonend zijn om een van deze zes soorten pallets te selecteren en zo te voorkomen dat u naar de lokale grootte moet overschakelen zodra ze hun bestemming bereiken.

De zes ISO-goedgekeurde pallets zijn:

  1. 1.219 mm x 1.016 mm - gebruikelijk in Noord-Amerika
  2. 1.200 mm x 1.000 mm - gebruikt in heel Europa en Azië
  3. 1.165 mm x 1.165 mm - het meest gebruikt in Australië
  4. 1.067 mm x 1.067 mm - gebruikt in Noord-Amerika, Azië en Europa
  5. 1.100 mm x 1.100 mm - het meest gebruikt in Azië
  6. 1.200 mm x 800 mm - het meest gebruikt in heel Europa

Het beste van de rest

Naast de meer gebruikelijke rechthoekige palletten is er ook een reeks vierkante pallets, die met name in Noord-Amerika worden gebruikt.

U heeft misschien ook gehoord van CP-pallets, die weer in een aantal maten komen. Deze zijn ontwikkeld voor gebruik door de chemische industrie en de bouw. In tegenstelling tot andere pallets zijn de bovenste planken zeer dicht bij elkaar en zijn ze gevleugeld om zowel de onderliggende blokken te beschermen als krimpverpakking mogelijk te maken. Ze komen in negen maten, CP1 - CP9.

Ondanks de enorme verscheidenheid aan ‘standaard’ pallets of palletten, is het mogelijk dat u nog iets op maat nodig hebt voor uw specifieke producten. Als dit het geval is, bestaat de mogelijkheid om op maat gemaakte pallets te hebben.

En dan eindelijk... palletstellingen of palletrekken

Omdat we de terminologie en de grootte van de omliggende pallets onder de knie hebben, willen we nog een laatste woord toevoegen over palletstellingen.

Als u van plan bent te investeren in een magazijnopslagoplossing, kan het nuttig zijn om de volgende veelgebruikte termen te begrijpen:

Staanders: dit zijn de verticale stijlen waarin de palletstelling liggers aansluiten. Staanders zijn er in verschillende hoogtes en met verschillende draagvermogens.

Ladders: twee staanders zijn aan elkaar geschroefd om een ladder of frame te vormen. Het frame wordt vervolgens ondersteund met horizontale of diagonale schoring. Ladders of frames hebben verschillende dieptes, afhankelijk van de benodigde palletstelling.

Neem contact op met ons team als u meer informatie wilt over diverse palletten en de beste oplossing voor uw voorraad. Wij helpen u graag verder.

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws