Skip to main content

Veiligheid en palletstellingen: een voortdurende inzet

De aankoop van verstelbare palletstellingen kan een grote investering zijn voor elk bedrijf en het is een investering die moet worden onderhouden.

Pallet RackingEenvoudigweg palletstellingen kopen en deze professioneel laten installeren, is niet het einde van uw engagement. Zoals met alles, kunnen palletstellingen aan slijtage onderhevig zijn en als u er niet goed voor zorgt, kan de veiligheid van uw personeel en de goede werking van uw bedrijf in gevaar gebracht worden.

Palletstellingen zijn een doorontwikkeld systeem van ladders en liggers, die correct moeten worden geïnstalleerd en onderhouden. Schade aan ladders, of loszittende bouten die onopgemerkt blijven, kunnen problemen veroorzaken. In het ergste geval kunnen uw palletstellingen instorten en moet u de stellingen dan helemaal vervangen - allemaal vermijdbaar, als het goed was onderhouden.

Dus hier alvast enkele stappen die u kunt ondernemen om het voortdurende onderhoud van uw palletstellingen te garanderen, terwijl u ook zorgt voor de veiligheid van uw personeel.

1. Laat uw palletstellingen inspecteren

We adviseren u om de hulp in te roepen van een gerenommeerde inspecteur die ervoor zorgt dat uw palletstellingen voldoen aan de relevante nationale en internationale normen die van toepassing zijn op het gebied van installatie, gezondheid en veiligheid.

Specifiek kan een inspectie in staat zijn om:

  • onveilige componenten te identificeren;
  • potentiële risicogebieden voor de palletstelling te markeren (bijvoorbeeld wanneer er veel heftruckactiviteit is);
  • eventuele risicogebieden voor personeel te lokaliseren.

Als er problemen aan het licht komen, zorg er dan voor dat de reparatie wordt uitgevoerd volgens de industrienormen.

2. Verhoog de veiligheid met opvallende kleuren

Warehouse Paint MarkingsKleuren, op strategische plaatsen op de vloer, muren en het plafond van een magazijnfaciliteit kan de veiligheid aanzienlijk verbeteren, waardoor zowel uw palletstellingen als uw personeel wordt beschermd.

Helder geschilderde zones, lijnen en gevaarsymbolen trekken de aandacht van magazijnmedewerkers. Vloermarkeringen kunnen worden gebruikt om veilige voetgangerspaden en gangpaden aan te geven. Ze kunnen zelfs worden gebruikt om 'wegen' aan te duiden voor de vorkheftrucks, om zodoende aanrijdingen met elkaar of de palletstellingen te voorkomen.

Verf kan worden toegepast in verschillende gebieden en in verschillende kleuren om specifieke zones aan te geven. Antislipvloeren helpen ook het veiligheidsniveau van het personeel te verhogen.

3. Gebruik 'best practices' in uw magazijn

Om de optimale veiligheid van uw personeel en de meest efficiënte werking van uw magazijn te garanderen, is het raadzaam om een gedragscode op te stellen die de beste praktijken volgt.

Warehouse Best PracticesDit is van toepassing op iedereen die het magazijn betreedt, inclusief werknemers en bezoekers, en indien opgevolgd, zullen de risico's voor de palletrekken en voor de mensen aanzienlijk worden verminderd.

Voordat het magazijn wordt betreden, moeten mensen vertrouwd worden gemaakt met de code en deze moet ter herinnering ook op prominente plaatsen worden weergegeven.

U kunt in de coderegels een aantal veiligheidsgebieden opnemen. Misschien wilt u bijvoorbeeld dat mensen een helm dragen of felgekleurde vestjes; u hebt mogelijk regels voor zichtbaarheidsniveaus op verschillende locaties.

Ten slotte moeten de coderegels informatie bevatten over genomen sancties als deze worden overtreden. Dit zal u helpen met versterking van het handhaven van de regels.

4. Inspecteer en onderhoud mechanische hefapparatuur

Uw palletstellingen komen in contact met andere apparatuur, zoals takels of heftrucks. Het is net zo belangrijk dat deze worden onderhouden en in goede staat worden gehouden. Regelmatige inspecties, waarbij defecte onderdelen worden gerepareerd of vervangen, zullen de veiligheid van uw palletstellingen en uw personeel maximaliseren.

5. Voer regelmatig inspecties uit

Regular Racking Inspections

Als bedrijf moet het onderdeel uitmaken van uw protocol om regelmatig inspecties van uw palletstellingen uit te voeren - wacht niet alleen op een jaarlijkse inspectie door een professional.

U kunt een wekelijkse of zelfs dagelijkse visuele controle uitvoeren en ervoor zorgen dat dit aan een specifieke persoon of team wordt opgedragen. De inspecties en de resultaten hiervan moeten worden vastgelegd.

Deze inspecties zijn belangrijk bewijsmateriaal dat u met gepaste zorgvuldigheid op uw palletstellingen uitvoert. Nog belangrijker is dat eventuele problemen - zoals losse bouten of gebogen staanders - worden gemeld en vervolgens worden verholpen.

Uw rapportagesysteem kan kleurcodering bevatten voor problemen: rode problemen hebben onmiddellijke aandacht nodig; oranje heeft aandacht nodig binnen een vast tijdsbestek etc.

6. Introduceer een rapportage cultuur

ReportingAls iemand van uw team de palletstelling beschadigt - misschien rijden ze er met een vorkheftruck tegenaan - zijn ze bereid dit te melden? Of zijn ze bang voor de gevolgen? Het is van vitaal belang dat u een cultuur in uw magazijn heeft die personeel aanmoedigt en in staat stelt om eventuele ongelukken of ongevallen te melden. Anders kan schade ongemeld blijven met eventueel ernstige gevolgen.

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen en te investeren in een hoogwaardige palletstellingoplossing, zorgt u voor de veiligheid van uw personeel en de continuïteit van uw bedrijf. U beschermt ook uw investering.

Neem contact op voor meer advies over verstelbare palletstellingen, installatie en veiligheid.

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws