Skip to main content

Voordelen van investeren in een geautomatiseerd magazijn

Palletten, heftrucks en mensen zijn al meer dan 100 jaar de essentiële componenten in elk magazijn. Hoewel allebei de eerste twee aspecten sindsdien zijn geëvolueerd, is de logistieke sector vandaag nog steeds sterk afhankelijk van dat ene component dat niet geëvolueerd is: mensen.

Automatisch magazijnZoals veel bedrijven zullen bevestigen, zijn mensen natuurlijk de grootste troef. In deze competitieve tijden kunnen ze echter ook de grootste kost zijn. Voeg daaraan toe dat de behoeften, wensen, verlangens en verwachtingen van zowel medewerkers als klanten onherkenbaar zijn gegroeid en het wordt duidelijk dat onze aanpak moet evolueren.

Automatisering in magazijnbeheer is de afgelopen jaren om een aantal redenen hoger op de agenda gekomen: de veranderende demografie op de arbeidsmarkt heeft de arbeidskosten verhoogd, de veranderende manier waarop klanten winkelen en tenslotte de altijd aanwezige behoefte aan meer efficiëntie, productiviteit en algehele kostenreductie.

Elke investering in een opslagoplossing - al dan niet geautomatiseerd - vereist een zorgvuldige afweging. Voordat er stappen worden ondernomen, is het belangrijk om uit te zoeken wat de beste opslagoplossing is en of een geautomatiseerd magazijn de meest geschikte manier is om verder te gaan. Op deze manier worden kostbare fouten vermeden en kan uw bedrijf het optimale rendement op uw investering behalen.

Wat is een geautomatiseerd magazijn?

Als we het hebben over een geautomatiseerd magazijn, bedoelen we een systeem dat niet afhankelijk is van mensen. Een opslagoplossing wordt geïnstalleerd in een magazijn waarin de hele operatie, inclusief voorraad en voorraadkeuze, wordt gedaan via automatisering en geprogrammeerd door software.

KranenmagazijnEr zijn veel opmerkelijke voordelen aan het hebben van een geautomatiseerd magazijn:

 • lagere arbeidskosten
 • verminderde energierekeningen, omdat deze kunnen werken bij weinig of geen licht
 • efficiëntie, omdat een geautomatiseerd magazijn 24 uur per dag kan werken
 • minder onderhoud
 • verminderen van het risico op schade door vorkheftrucks, die optreedt bij handmatige magazijnwerkzaamheden
 • verminderd risico op ongevallen door de eenvoudige afwezigheid van mensen
 • opslag met hoge dichtheid, omdat een geautomatiseerd magazijn opslag op grotere hoogte mogelijk maakt.

Een geautomatiseerd magazijn is bijzonder geschikt voor locaties waar arbeidskosten en grondprijzen hoog zijn. Een geautomatiseerd magazijn kan een kleine footprint hebben, maar compenseert dit met een grotere hoogte, waardoor het benodigd vloeroppervlak wordt verminderd.

Moet u investeren in een geautomatiseerd magazijn?

Zoals we hebben gezien, heeft een geautomatiseerd magazijn veel voordelen, maar dat betekent niet automatisch dat dit de juiste optie is voor uw bedrijf.

Hier zijn een paar vragen die u uzelf kunt stellen:

Zal ik mijn return on investment (ROI) behalen?

Een geautomatiseerd magazijn kan een aanzienlijke uitgave zijn, maar kan kosten besparen op grondaankoop en, op langere termijn, loon- en energierekeningen. Zal uw operatie de kosten kunnen terugverdienen? Dit is iets dat u moet bepalen.

Geautomatiseerd magazijnWelke invloed heeft een geautomatiseerd magazijn op uw personeel?

Als u al een magazijn heeft en overweegt om het te automatiseren, moet u rekening houden met de impact die dit op uw personeel en anderen in het bedrijf zal hebben.

Kan ik mijn bestaande magazijn ombouwen?

Dit is een belangrijke vraag, omdat niet alle magazijnen geschikt zijn voor automatisering. Evenzo kunnen de conversiekosten onbetaalbaar zijn. Houd daarom, voordat u een beslissing neemt, rekening met de beschikbare ruimte, de lay-out, de bestaande stellingen, het gewenste resultaat, de kosten die het meebrengt en eventuele andere vereisten waaraan de nieuwe oplossingen kunnen voldoen.

Kan ik het mij veroorloven om over te schakelen naar automatisering?

Deze vraag bevat twee elementen. De eerste betreft het rendement op de investering, zoals hierboven beschreven. Ten tweede moet u rekening houden met mogelijke downtime terwijl u overstapt. Kan uw bedrijf inkomsten verliezen als u één opslagoplossing uitschakelt en overschakelt naar een geautomatiseerde oplossing? Nogmaals, dit moet zorgvuldig worden overwogen.

Zou semi-automatisering de oplossing kunnen zijn?

Veel bedrijven nemen een afwachtende houding voordat ze halsoverkop beslissen om te investeren in een volledig geautomatiseerde omgeving. Ondertussen maken ze ook gebruik van semi-geautomatiseerde oplossingen, die zijn ontworpen om enkele van de meest arbeidsintensieve taken, zoals orderverzamelen, te verminderen.

Geautomatiseerd magazijnVoorbeelden hiervan zijn Pallet Shuttle-systemen, die de opslagcapaciteit vergroten, tijd besparen en bedrijfskosten verlagen. Net als mobiele palletstellingen, die een gegarandeerde operationele veiligheid hebben bij temperaturen tot -30 ° C en sectiebelastingen tot 24 ton kunnen dragen op stellinghoogtes tot 12 meter.

Hier zijn enkele voordelen van semi-automatisering:

 • Het kan achteraf worden ingebouwd in een bestaande faciliteit en het heeft een groter evenwicht tussen mensen en software.
 • Het is een minder dure investering dan volledige automatisering.
 • Semi-automatisering maakt beter gebruik van de beschikbare ruimte, met behoud van de mensen die u hebt.
 • Semi-automatisering kan worden geconīŦgureerd, zodat u in de toekomst, en indien nodig, naar een volledig geautomatiseerde staat kunt gaan.

Kortom, een geautomatiseerd magazijn is een geweldige opslagoplossing die de efficiëntie aanzienlijk kan verhogen en tegelijkertijd kosten kan besparen. Het is echter niet de juiste oplossing voor alle bedrijven, vooral wanneer rekening wordt gehouden met de initiële investering. Automatisering in de logistieke sector heeft veel bedrijven in staat gesteld om de vraag bij te houden, maar volledige automatisering is meestal duurder.

Neem contact op met ons team als u geautomatiseerde opslag voor uw bedrijf wilt bespreken of informatie wilt over andere beschikbare opslagoplossingen. We helpen u graag verder.

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws