Skip to main content

Acht Palletrek configuraties toegelicht

Palletrekken zijn al decennialang de meest populaire vorm van opslag. Al sinds de allereerste winkelier plaats tekort kreeg, is deze simpele en efficiënte vorm van opslag de ruggengraat van elke succesvolle onderneming.

Pallet Racking ConfigurationsHet is nog steeds de eerste keus voor producenten, groothandelaars, kleinhandelaars, logistieke bedrijven en zelf musea en andere opslagplaatsen overal ter wereld.

Hoewel het principe van het palletrek niet veel veranderd is over de jaren heen, is het gamma en de verschillende types goederen die moeten opgeslagen worden en belangrijker nog; vlot en veilig toegankelijk zijn voor verdere uitlevering, dat wel! Al deze veranderingen hebben invloed gehad op de ontwikkeling van verschillende soorten palletreksystemen, en de manier waarop we ze gebruiken.

Met zoveel varianten en opties om uit te kiezen – en vele mogelijke combinaties – hoe vindt men de juiste oplossing voor u?

Pallet Racking ConfigurationsDe beste manier om dit aan te pakken is een checklist opmaken van de belangrijkste opslagproblemen die u vandaag ondervindt. De meest voorkomende zijn:

 • Onvoldoende capaciteit
 • Onvermogen om aan de veranderende noden en voorraden te voldoen
 • Verloren ruimte (lucht) boven rekken of goederen
 • Ondoeltreffende en trage picking
 • Verloren gangpaden, verloren ruimte
 • Personeelsbestand noodgedwongen verkleinen
 • Te grote afhankelijkheid van speciale vorkheftrucks

Alle soorten palletrekken zullen deze problemen in zekere zin aanspreken, dus nu is het zaak te bekijken welk type u de beste oplossing biedt op basis van uw eisen of prioriteiten.

Laten we bekijken welke opties mogelijk zijn:

1. Standaard Palletrekken met brede gangen

Met rekhoogtes tot 30m en maximale vakbelastingen tot meer dan 30ton, biedt dit systeem een zeer hoge stabiliteit en ongelimiteerde toegang tot alle palletten.

Het systeem biedt flexibiliteit en kan opgesteld worden als enkel of dubbeldiep rek. Extra mogelijkheden en een breed gamma accessoires maken het nog completer.

2. Smalle Gangen Palletrekken

Dit kan een ideale oplossing zijn als opslagruimte beperkt is. Het laat toe om snel te orderpicken en biedt toegang tot elk deel in het hele systeem.

Met een hoogte tot 12m en configuraties die de opslagefficiëntie verhogen door een hoge densiteit, kan het Smalle Gangen Palletrek systeem een toegevoegde waarde betekenen voor uw bedrijf.

3. Mobiele Palletrekken (MOVO)

Mobiele Palletrekken (MOVO) kunnen de ideale oplossing zijn indien u op zoek bent naar ruimtebesparing en verhoging van uw opslagcapaciteit. Door de technische superioriteit en totale flexibiliteit is het toepasbaar voor veel verschillende soorten goederen.

Onder de verbazende voordelen van dit systeem, moeten we de energiezuinigheid vermelden, de gebruiks- en reinigingskosten, de uitstekende ROI (return on investment), de onbeperkte toegang tot alle individuele palletten, alsook het breed gamma accessoires.

4. Pallet Shuttle Systeem

Een semiautomatisch systeem met hoge dichtheid dat werkt volgens het First In, First Out (FIFO) of Last In, First Out (LIFO) principe. Ideaal voor situaties als koudeopslag, voeding en drank productie, en vleesverwerking. Het is een kosten efficiënte en tijdbesparende oplossing die bovendien de heftruck weert uit de gangen.

Dit systeem biedt een zeer efficiënte opslag met hoge dichtheid en een laag risico op schade aan materiaal, goederen of personeel.

5. Drive-in Palletrekken

Creëert efficiëntie door het beperken van laad- en lostijden, terwijl meer toegang ontstaat dan in vergelijking met bulkstapeling. Het systeem kan tot 90% van uw bestaand vloeroppervlak vrijmaken in vergelijking met andere systemen.

Gezien het slechts een gelimiteerde stockrotatie toelaat en het enkel te gebruiken valt volgens het LIFO (Last In, First Out) principe, kunnen drive-in rekken een uitstekende oplossing zijn voor opslag van seizoensgebonden goederen of gekoelde opslag.

6. Cart Push-back schuifladen

Biedt opslag met hoge dichtheid en snelle toegang tot de goederen die in dezelfde rij opgeslagen staan. Dit beperkt de rij-afstanden van de heftruck en snijdt dus in de laad-en lostijden. Kan ook gebruikt worden om ruimtes te benutten die anders verloren gaan, zoals boven gangpaden of rond laadkaaien.

Dit systeem is ideaal om vloeroppervlak te maximaliseren en is toegankelijk volgens het LIFO (Last In, First Out) principe. Het kan tot 6 palletten diep bevatten die elk 1500kg wegen.

7. Palletschuifladen

Een efficiënt systeem dat palletten vooruit en achteruit laat bewegen als het ware schuiven, zelf met een vollast van 1000kg. Het ergonomische design verminderd en vereenvoudigd de nodige bewegingen waardoor sneller en efficiënter kan gepickt worden en dus tijd en ruimte gewonnen wordt.

Door het plaatsen van palletschuifladen in uw palletrekken, kunt u het aantal palletplaatsen vergroten, zonder daarvoor meer ruimte nodig te hebben.

8. Push back rollenbanen

Een dynamische opslagoplossing, ideaal voor de opslag van bulkgoederen op palletten, te gebruiken daar waar andere systemen misschien niet onmiddellijk de juiste oplossing bieden. Tot 75% meer opslagcapaciteit in vergelijking met conventionele opslag.

Het systeem rolt automatisch de palletten naar voren aan de gangzijde. De maximale stockagediepte bedraagt ca. 9 palletten per rij, toegankelijk volgens het LIFO (Last In, First Out) principe.

Kort samengevat:

 • Behandelen van verschillende soorten goederen: Standaard Gangen, Smalle Gangen, Mobiel, Push-back
 • Nood om te kunnen aanpassen: Standaard Gangen, Smalle Gangen, Mobiel.
 • Hoge dichtheid: Drive-In, Pallet Shuttle, Pallet Doorrol, Mobiel.
 • Goederen met FIFO: Standaard Gangen, Smalle Gangen, Pallet Shuttle, Pallet Doorrol, Mobiel.

Meer informatie nodig?

Mocht u hulp of advies nodig hebben over het design of een technische vraag, kom gerust bij Dexion langs. Als een van de pioniers in de ontwikkeling van palletrekken en opslagsystemen, bieden we u analyse, advies en ondersteuning. Contacteer ons!

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws