Skip to main content

Bulkgoederen opslaan? Palletstellingen kunnen de oplossing bieden

Producten komen in allerlei soorten, maten en gewichten. De producten moeten veilig opgeslagen kunnen worden terwijl u zoveel mogelijk gebruik maakt van de ruimte.

bulkgoederen opslaanAls de producten groot en zwaar zijn is het verleidelijk om ze op pallets te zetten op de grond. Echter maakt u dan geen optimaal gebruik van de hoogte in uw magazijn.

Gelukkig kunt u met palletstellingen bijna elk soort producten opslaan, zowel kleine en lichte goederen als zwaardere bulkgoederen.

Wat zijn nu zware bulkgoederen?
Bulkgoederen kunnen eender wat zijn, van stapels stenen, over langwerpige staalplaten of vaten, tot metalen containers. Al deze goederen moeten op een juiste manier opgeslagen worden zonder tijdverlies binnen uw organisatie.

Welk product u ook wilt opslaan, er is altijd een geschikt opslagsysteem. Hieronder een aantal mogelijke configuraties die met verstelbare palletstellingen kunnen verwezenlijkt worden.

Standaard palletstellingen

Standaard palletstellingen eenvoudig aanpasbaarDe meest conventionele manier, standaard palletstellingen, bestaan uit verticale frames en horizontale liggers waarop de goederen geplaatst worden. Ze kunnen eenvoudig worden aangepast aan uw product.

De standaard palletstelling is een van de meest voorkomende magazijnoplossingen, precies omdat het opgebouwd kan worden voor zware, lange of grote producten. De voordelen van een palletstelling:

  • Werknemers hebben altijd toegang tot alle pallets in het magazijn;
  • Werknemers kunnen bij de producten vanaf elke positie;
  • Gemakkelijk voor voorraadbeheer;
  • Flexibel: de liggers en frames kunnen aangepast worden.

Standaard palletstellingen zijn ideaal als u vaak, snel en gemakkelijk bij de producten moet kunnen. Het enige nadeel van deze palletstellingen is dat er voor elke rij gangen nodig zijn, hierdoor maakt u niet optimaal gebruik van de vloeroppervlakte.

Inrijstellingen of Drive-in palletstellingen

Drive-in palletstellingen voor opslag bulkgoederenHet grote voordeel van drive-in palletstellingen is dat u tot 75% meer producten kan opslaan dan met conventionele palletstellingen. Heftrucks rijden aan één bepaalde zijde de stelling in om de pallets te laden of te lossen. Het inladen van de stellingen kan wel enkel op een welbepaalde manier gebeuren, namelijk van bovenaan de stelling te beginnen, naar beneden.

Echter is er een groot risico dat heftrucks de stellingen beschadigen doordat ze telkens opnieuw de stelling moeten in- en uitrijden. Hierom is het van belang dat de chauffeurs met de nodige voorzichtigheid en precisie de heftruck besturen.

Push-back palletstellingen

Push-back stellingen met rollen voor bulkopslagPush-back palletstellingen zijn een erg goed systeem als u uw producten op een LiFo (Last in, First out) manier opslaat. Dit systeem werkt op volgende wijze: een heftruck plaatst een pallet op de rollerbanen, met de volgende pallet duwt de heftruckchauffeur de eerder geplaatste pallet naar achter en zet de nieuwe vooraan. De rollenbaan heeft een kleine helling (3 à 4 %) waardoor de achterste pallets naar voren rollen als de eerste weggehaald wordt.

Push-back stellingen met carts voor bulkopslagDe pallet die naar voren komt wanneer de pallet vooraan weggehaald wordt kan er niet afvallen (mits deze eerste er voorzichtig uitgehaald wordt) door de rolremmen en eindstops op de pushback installatie.

Push-back palletstellingen zorgen voor ongeveer 90% meer opslagcapaciteit dan normale stellingen.

Push-back stellingen zijn een snellere oplossing dan drive-in palletstelling gezien de heftruck er helemaal niet hoeft in te rijden. Het laden en lossen gebeurt namelijk vanaf de voorzijde van de stelling. Schade door heftrucks wordt door middel van dit systeem ook sterk verminderd.

Heeft u dus een oplossing nodig voor bulkgoederen?
Houd dan rekening met het soort producten dat u wilt opslaan maar ook het gebouw zelf. Vergeet ook niet rekening te houden met de heftoestellen die u wilt gaan gebruiken.

Heeft u producten met een snelle doorlooptijd? Of heeft u eerder nood aan maximale opslagcapaciteit ten koste van de individuele toegankelijkheid van pallets?

Als u het antwoord heeft op bovenstaande vragen dan kunt u op basis daarvan de perfecte magazijnoplossing voor uw magazijn uitkiezen.

Mocht u graag hulp of advies willen voor het uitzoeken van de juiste stellingen voor uw bulkgoederen, neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws